Πιστεύετε ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι αρκετή για την προώθηση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων;

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

"Ούτε λεπτό για χάσιμο"

Με τον βασικό και κατά γενική ομολογία επιτυχημένο πυρήνα της προηγούμενης τετραετίας άθικτο και παράλληλα με δεκαεπτά νέα πρόσωπα να συνθέτουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Κ. Καραμανλής έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Άμεση εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων, αποκατάσταση των πυρόπληκτων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού.
Από τη νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κ. Αλογοσκούφης, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Παπαθανασίου, Λιάπης κ.α. στελέχη με εμπειρία και επιτυχημένο έργο κατά την προηγούμενη τετραετία. Είναι όμως συνάμα θετικό το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό στελέχη νέα και δυναμικά.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν θύμιζε τις συνηθισμένες πανηγυρικές μετεκλογικές συνεδριάσεις. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε να ελέγχει και να επιβλέπει ο ίδιος τη λειτουργία των υπουργείων, ενώ ζήτησε μετρημένες εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα και παράλληλα ανοιχτές τις πόρτες των υπουργείων στους βουλευτές, ώστε να μεταφέρουν απ' ευθείας τα προβλήματα των νομών τους στους αρμόδιους υπουργούς.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είχε διττή σημασία, καθώς έδειξε με νόημα ότι φαινόμενα του παρελθόντος δεν θα συγχωρούνται αυτή τη φορά, αλλά κυρίως έδειξε ότι είναι ώρα για σκληρή δουλειά, για γοργά βήματα στη διακυβέρνηση, καθώς ο λαός θα κρίνει πλέον το κυβερνητικό έργο συνολικά και ιστορικά και όχι συγκυριακά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η νέα κυβέρνηση αποτελεί μια δραματική αλλά απελπιστικά καθυστερημένη αυτοκριτική για τον κο Καραμανλή. Όλοι σχεδόν οι υπουργοί, που απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη, βρίσκονται εκτός κυβέρνησης.

Πρώτος ασφαλώς στη λίστα ο Βύρων Πολύδωρας, που υπήρξε ο ήρωας τόσο των συγκρούσεων των ΜΑΤ με φοιτητές όσο και της καθυστερημένης ή ανεπαρκούς αντίδρασης στις πυρκαγιές. Μαζί με την κα Γιαννάκου - αν και για πολύ διαφορετικούς λόγους - ήταν οι δύο υπουργοί που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οξύτητα. Ακολουθούν υπουργοί όπως ο κος Γιακουμάτος ή ο κος Κεφαλογιάννης, που υπήρξαν ήρωες τηλεοπτικών παραθύρων υπερασπιζόμενοι με τον πιο σκληρό τρόπο το προφίλ του κου Καραμανλή της πρώτης τετραετίας.

Με μόλις 152 βουλευτές και απώλειες ψήφων που φτάνουν το 4% είναι προφανές ότι ο κος Καραμανλής κάνει την ανάγκη φιλότιμο και κόβει όσους προκαλούσαν.

Στη θέση τους επιστρατεύει τη γενιά των 40ρηδων, που τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων μπορούν να συμβολίσουν την προσπάθεια για μια νέα αρχή λιγότερο αλαζονική και με στόχο ευρύτερες συναινέσεις. Δυστυχώς, πρόκειται μόνο για εντυπώσεις.

Γιατί βέβαια όλοι οι βαρόνοι του κόμματος μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους. Στα σημαντικά υπουργεία, αυτά δηλαδή που κυρίως παράγουν πολιτική και επηρεάζουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όλα συνεχίζονται όπως και πριν.

Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς μέτρο, μονόπλευρες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, λιτότητα στους μισθούς και βέβαια η άγνωστη ατζέντα για το Ασφαλιστικό συγκροτούν και πάλι την ημερήσια διάταξη.

Απλώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση του κου Καραμανλή θα επιχειρήσει να είναι λιγότερο προκλητική.Δεν έχει περιθώρια για κάτι διαφορετικό!

Μιχάλης Κλιαμενάκης είπε...

Να σου θυμίσω φίλε μου απλά ότι η κυβέρνηση αυτή έχει λαϊκή εντολή και ότι οι 152 έδρες που έχει η ΝΔ είναι αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη. Με το ίδιο ποσοστό το 1996 το ΠΑΣΟΚ είχε 160 έδρες τουλάχιστον.